torsdag 27. januar 2011

The great one

Hylla den som hyllas skall, är det inte så man säger.. Idag blev han 50 bast.
The Great One, den största av alla genom alla tider. Det förtjänas en liten spaltemeter helt klart. När han slutade i -99 efter sin sista säsong så satt han med otroliga 61 rekord på diverse grejer i NHL(För er som inte är insatta: NHL för statistik på allt. Allt från Assist, antal ggr du åker offside till felskär som gör att du ramlar).
Han har gjort om man inkluderar playoff-matcher, över 3200 poäng. 3200! Ingen är i närheten av det och han slår till och med nr 2 på listan (Messier)med enbart assisten(var väl närmare 2000 av den sorten..). Ingen annan har slagit den magiska 50-målsgränsen i grundserien lika ofta som han och han gjorde över 100 poäng i 15 säsonger. Rekord och elegans stavas helt enkelt G-R-E-T-Z-K-Y.. Jag minns fortfarande den avgörande finalmatchen i Canada Cup 87, vilken match! På den ena sidan fanns Gretzky, Messier och Lemieux. På den andra Sovjets fruktade superfemma med Makarov, Krutov och Larionov i spetsen. Det var "The match of the year" och jag tror varenda hockeynörd i hela världen satt uppe som ett litet barn på julafton.. Canada vann en megarafflande tillställning och jag minns att jag hade lika hög puls som om Sverige skulle spelat. 6-5 blev det. Gretzky gjorde 5 assist...
Ingen kommer någonsin att bli lika stor som han, och det är ingen slump att ingen någonsin får använda nummer 99 i NHL igen. Vem ville om han fick tro?
Gratulerar med dagen Mr Gretzky.
U will always be remembered.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar