tirsdag 15. desember 2009

Snö

I Fredags morse var vi(läs jag och Jo) vittne till vår familjs hittils största och enda luciatåg. 5 barn som löpte i helt olika riktningar så fort de kom fram bakom hörnet i den lilla barnehagen. Så sött. Så oorganiserat och barnsligt sött. När de till sist samlades på en rad och assistenterna drog i gång "allsången" stod mer eller mindre alla som nergjutna statyer, som om de frusit fast i snön. Krampaktigt medvetna om hur det kanske är första gången man står på en scen, eller premiären inför ett föredrag man håller i skolan. När den sista julsången tonat ut löpte alla till sina vuxna förebilder, lättade som få och gråten trängde fram på många. Stackare. Som om de tagit studenten typ. De lär sig mycket i dessa dagar, både om livstraditioner och levnadsrutiner och gud vet vad som kretsar i deras små huvuden..
Imorgon är det julfest och avslutning. Den vita luciaklänningen har bytts ut mot en röd klänning och tomteluvan ska på. Vi fick den så vitt på i vår privata fotosession tidigare i veckan men kanske är enklare om alla andra barn har likadant.
Ser väldigt fram mot vår första egentliga jul tillsammans i familjen där hon faktiskt förstår lite av det hela, förra julen var hon för ung. Nu pratar hon om tomten och "jullappar" redan. Blir stas.
Julstämningen börjar komma nu. Bara några få dagar kvar innan julferie, turen går hem till Sverigelandet och snön har till och med kommit till Oslo. Det hjälper på med det vita på backen, en grön jul är inte helt det samma. Man tänker osökt tillbaka på jularna man hade när man själv var liten. Var inte fråga om det var snö utan hur mycket. Inte om man skulle bygga snögubbe utan hur helvetes stor man skulle göra den. Ambitionerna var alltid större än realiteten och det slutade oftast med att man inte var tillräckligt lång och stark för att få huvudet på plats på kroppen. Kvar på marken stod en stor snöboll med morotsnäsa och två stenögon..

Nu överlåter jag mina sista krafter till "The lost symbol" och ljudboken på telefonen. Ska försöka att inte somna igenom 13 kapitel denna gång... God natt på er.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar