mandag 7. mars 2011

"This is the best olympics ever!"

Sorry. "This is the best world championships ever!" VM i "skidsportens Mekka" Holmenkollen var, kan man säga dömt att LYCKAS? Lillehammer går som ett av de vinterolympiska spelens största succeer någonsin och det med all rätt. Norge vet hur man håller fest vad gäller skidmästerskap och det visade man än en gång nu i Oslo/Holmenkollen. Allt gick smärtfritt förutom någon kaotisk dag i det kollektiva. Organistaion, publik, stämning etc var oklanderlig.
Alla deltagare var stumma av beundran och till och med journalister från andra land stod och tog egna privata bilder med sina feta linser. En del av deltagarna åkte till och med och filmade medans de tränade..
Hellner och Södergren fick vända på Lördagens träning för det vara för mycket folk ute i skogen tidigt på morgonen. Det sker inte på andra ställen än här vågar jag påstå.
Saken blev inte sämre i Norskt perspektiv heller av att guldmedaljerna fullkomligt regnade in. Marit tog 5(!) bara hon och tillsammans med övriga norska deltagare fullkomligt krossade de övriga nationer i medaljligan. Blir stämning av sånt! Inget tvivel om det..

Ordene och påhoppena har duggat tätt mellan Petter Northug och Svensk media(Faktiskt media, Hellner säger ju faktiskt inte ett pip och rycker mest på axlarna)i detta VM. Efter att Herr Northug gått sidlängs i mål på stafetten framför trynet på Hellner var cirkusen igång. Jonas Karlsson på SVT sa att Petter redan visat sin fullständiga överlägsenhet och att han var en gris och osportslig, Petter kontrade med att ramsa upp namnen på Björn Borg och Stenmark(vet inte helt om någon fattade vad han menade med det?) och Hellner ryckte ännu mer på axlarna och sa lite tyst att "det är ju typiskt Petter, sådan han är.."
Möjligt att jag ser med lite blå/vit/röda ögon men herregud, så farligt är det väl inte..? Osportsligt? Kanske lite i svenska ögon eftersom det var Sverige som var tvåa. Men han krossade ju trots allt alla i spurten.. Får man inte spexa lite då?
Det är väldigt lätt att bara se från sitt lands perspektiv när det gäller idrott och objektiviteten är oftast inte närvarande alls. Förståeligt, nationalismen är stark och speciellt i Sverige och Norge.
Vad hade förresten Norge sagt om Zlatan gjort narr av hela Norges älskade fotbollslag som inte vart i ett mästerskap på senaste 10 åren genom att sänka dem helt? Sagt nåt som att "Vi pissade på dem idag norrbaggarna"? Han fullkomligt sänkte ju Carew rent verbalt när han menade att han faktiskt kunde göra allt som Carew gjorde med en fotboll men med en apelsin.. Osportsligt? Nejda, vi älskar ju vår Zlatan. Han är guuuuuud med svenska ögon sett..
Sporten behöver Petter och Zlatan lika mycket som de behöver media för att kommunisera. Behövs "bad boys", folk som inte bara är A4.

Jag gillar Petter. Jag gillar Zlatan.
Både Zlatan och Petter är gud. I varsitt land. Låt det bara vara så..

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar