søndag 11. september 2011

Stefan Liv 1980-2011

Det har varit en tung vecka i hockeyvärlden. En vecka fylld med chock, sorg och frågor. Hur kunde detta ske. HUR kunde detta ske?! Sammanlagt 37 spelare och ledare från Lokomotiv Jaroslavl blev fråntagna sitt liv och sina anhöriga. Detta efter den största idrottskatastrofen någonsin. Ett helt lag, helt utplånat.
KHL är ett lag mindre den här säsongen, helt surrealistiskt och inte minst overkligt. Ett flygplan som inte får köras innanför EU, ett flygplan som enligt källor har enorma brister var huvudfaktorn bakom det hela. Sen om det var mänskliga misstag som var avgörande får vi vänta en stund till på innan vi vet, men fakta är att flygsäkerheten i Ryssland håller lika hög klass som Stella Mwangis sångröst. Katastrophy.
Andreas Johansson har spelat mängder av NHL-matcher och avslutade karriären sin i KHL och St Petersburg. Han sa själv att han var livrädd inför varje bortamatch. Flyghallen kunde se ut som en gammal bondgård, flygplanen såg ut som om de var byggda på 30-talet. Skakade onormalt mycket på takeoff och man knäppte sina händer och bad typ.. Fan alltså, fan att detta skulle behöva ske.

Stefan Liv var en av spelarna och han behöver väl ingen närmare presentation. Meritlistan talar för sig själv med VM-, SM-, och OS-guld för att nämna något. 30 år var han och karriären var långt ifrån på nedgång. Efterlämnar fru och 2 barn..
Pavol Demitra var en annan. 16 säsonger i NHL och tidigare lagkapten för Slovakiens landslag. Kommer ihåg hans briljanta passningar när han spelade i Vancouver på slutet..

HV71 har beslutat att hissa upp Stefans tröja i taket i Kinnarps Arena. Ett helt naturligt och självklart beslut. Stefan var Mr HV71 tillsammans med lagkapten Johan Davidsson. De var väldigt goda vänner och han var också en av de som var på Livs bröllop som hölls denna sommaren. Johan hade svårt att hålla ihop när Expressen intervjuade han. Det är inte bara en stor hockeymålvakt som har gått bort utan också en stor människa.
Inga divalater. Ingen är större än laget. Han tog sig alltid tid för pressen, han ställde alltid upp i diverse arrangement och han var älskad av hela Jönköpings folk oavsett hockeyintresse eller inte, för sin öppenhet och vänlighet. Det gör ont och känns tragiskt.

Såna här saker får ju onekligen en att tänka på att det kan ske i övriga sporter och delar av världen med. Nu tror jag inte att flygplanen håller samma låga standard i tex Spanien eller England, men tänk tanken om fex Real Madrid skulle drabbas? Man U? Liverpool? Många miljarder i pengavärde, många stora namn. Det kan ju ske..

Livet går dock vidare och KHL kommer att spelas som vanligt, utan Lokomotiv denna säsongen men likaväl. Utan Demitra, utan Stefan Liv. Med sorg.. HV71 har också elitseriepremiär nu i veckan och allvaret börjar direkt. Blir svårt att ladda om för Johan och resten av hockeyvärlden..


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar